Nieuws

Wat maakt een actieve lifestyle?

Wanneer heb je een actieve lifestyle en wanneer een sedentaire (zittende lifestyle). Ik merk dat hier wel eens misverstanden over bestaan.

Heb je een actief leven wanneer je 2 of 3x per week een uur sport en verder lange dagen achter je bureau maakt en ’s avonds vermoeid op de bank ploft? In mijn ogen niet. Die 2 of 3 uren per week sporten zijn prima maar een week heeft 168 uren. Uiteraard moet er ook gewerkt en geslapen worden maar die 2 of 3 uren zijn maar een klein deel van de week.

Ik durf de stelling te maken dat iemand die niet sport maar elke dag 10.000 stappen zet met wandelen (met de hond), een staand beroep heeft en regelmatig trappen loopt of zijn/haar boodschappen te voet haalt, een veel actiever leven heeft. Deze persoon komt al snel op 8-10 uur beweging per week.

Dit zijn slechts 2 voorbeelden. Iemands lifestyle ook bestaan uit een combinatie van beide, uit minder beweging of uit veel meer beweging. Het punt dat ik wil maken is dat het niet één ding is wat maakt of iemand actief of niet actief is. Het is een optelsom van gewoontes. Probeer zelf te inventariseren hoeveel je écht beweegt.

Mijn hierboven beschreven voorbeelden moeten duidelijk maken dat actief zijn meer is dan een paar uurtjes sporten. Het zijn vaak de kleine, nietszeggende activiteiten die er toe doen. Gooi ze op een hoop en ineens ben je stiekem best veel uren aan het bewegen.